Inspiracje kulinarne
Tajska zupa z wołowiną
Składniki:
- 1 kg zrazowej górnej – Uczta Qulinarna
- 2 marchweki
- ½ selera naciowego
- ½ pora
- 2 cebule
- 2 kłącza trawy cytrynowej
- 4-5 liści limonki
- 20g świeżego imbiru
- 3-4 papryczki chili
- 8 całych krewetek (rozmiar 16/20)
- makaron sojowy wstążki
- 2 l wywaru rybnego
- tłuszcz roślinny, może warto podać np. olej słonecznikowy
- przyprawy: sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 mała dymka
- klika listków świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Wołowinę osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kawałki około 100g każdy. Oprószamy solą i pieprzem. Mięso obsmażamy na gorącej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu roślinnego. Po dokładnym obsmażeniu, wołowinę przekładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki i przypalamy tak jak do klasycznego rosołu. Do garnka z mięsem dodajemy marchewkę (pokrojoną lub w całości), seler naciowy, por, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu, trawę cytrynowa, liście limonki, papryczki chili oraz kawałek świeżego imbiru. Mięso i warzywa zalewamy wywarem rybnym, całość przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie i kruche. Krewetki należy włożyć do zupy i gotować 4-5 minut przed podaniem gotowej potrawy. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wszystkie ugotowane produkty łączymy na talerzu posypujemy świeżo pokrojoną dymką i listkami świeżej kolendry całość zalewamy klarownym mięsno-rybnym wywarem. Smacznego!