Inspiracje kulinarne

Tajska zupa z wołowiną

Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 1,5-2h

Składniki:

  • 1 kg zrazowej górnej – Uczta Qulinarna
  • 2 marchweki
  • ½ selera naciowego
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 2 kłącza trawy cytrynowej
  • 4-5 liści limonki
  • 20g świeżego imbiru
  • 3-4 papryczki chili
  • 8 całych krewetek (rozmiar 16/20)
  • makaron sojowy wstążki
  • 2 l wywaru rybnego
  • tłuszcz roślinny, może warto podać np. olej słonecznikowy
  • przyprawy: sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 mała dymka
  • klika listków świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Wołowinę osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kawałki około 100g każdy. Oprószamy solą i pieprzem. Mięso obsmażamy na gorącej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu roślinnego. Po dokładnym obsmażeniu, wołowinę przekładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki i przypalamy tak jak do klasycznego rosołu. Do garnka z mięsem dodajemy marchewkę (pokrojoną lub w całości), seler naciowy, por, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu, trawę cytrynowa, liście limonki, papryczki chili oraz kawałek świeżego imbiru. Mięso i warzywa zalewamy wywarem rybnym, całość przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie i kruche. Krewetki należy włożyć do zupy i gotować 4-5 minut przed podaniem gotowej potrawy. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wszystkie ugotowane produkty łączymy na talerzu posypujemy świeżo pokrojoną dymką i listkami świeżej kolendry całość zalewamy klarownym mięsno-rybnym wywarem. Smacznego!